Tulburarea depresivă este reprezentată de existența a cel puțin unui episod depresiv major.

 Cele două simptome principale ale unui episod depresiv major sunt:

  • o stare de deprimare sau tristețe,
  • pierderea marcată a interesului sau a plăcerii de a desfăşura aproape orice activitate.

La acestea se adaugă insomnia sau hipersomnia, câştig sau pierdere semnificativă în greutate, sentimente de vinovăţie sau de lipsă de valoare, oboseală, dificultăţi de concentrare şi de luare a deciziilor, retard psihomotor sau agitație şi gânduri recurente legate de moarte sau suicid.

Pentru a lua în considerare diagnosticul de Tulburare depresivă este necesar să avem în vedere cel puţin cinci dintre aceste simptome, dintre care unul trebuie să fie dispoziţia depresivă ori pierderea interesului sau plăcerii de a desfăşura activităţi obişnuite. Aceste simptome trebuie să fie prezente aproape zilnic timp de 2 săptămâni şi să afecteze capacitatea persoanei de a funcţiona, materializată în dificultăţi pe care le întâmpină în activitatea profesională, în relaţiile interpersonale sau în incapacitatea de a se bucura de viaţă în general.

Tulburarea depresivă majoră poate prezenta o comorbiditate ridicată și cu alte tulburări, printre care tulburarea de panică, agorafobia, tulburarea de anxietate socială (fobia socială), tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de stres posttraumatic, abuzul de substanţe, conflictele conjugale.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală, o serie de tehnici de relaxare dar și susținerea familiei și a prietenilor, te pot ajuta să depășești cu ușurință un episod depresiv și să eviți Tulburarea depresivă.

Psihoterapeut Nicoleta Pițu