Personaliatea evitantă pote fi caracteristică celor care au o stimă de sine scăzută, sunt persoane timide, singuratice și hipersensibile. Pentru a descrie o tulburare de personalitate evitantă este nevoie ca stilul de personalitate evitant să se afle la extrema sănătății, spre sfera patologicului.

O persoană care manifestă Tulburarea de personalitate evitantă poate fi recunoscută prin următoarele caracteristici:

  • Percepe într-un mod exagerat pericolele sau riscurie și nu se simte confortabil atunci când iese din rutina obișnuită.
  • Nu are prieteni apropiați și îi este dificil să se deschidă cu excepția rudelor de gradul unu.
  • Este sensibilă din punct de vedere afectiv și îi este greu să socializeze în medii unde nu are siguranța că este simpatizată, integrată.
  • Se teme să i se recunoască emoțiile, de aceea de cele mai multe ori se ferește să se deschidă.
  • Suferă de anxietate de performanță, teama permanentă că se face de râs.
  • Din teama că poate greși tinde să aibă rezultate mediocre pentru că îi este greu să se concentreze asupra acțiunilor.

Comportamentul tipic al persoanei care suferă de tulburare de personalitate evitantă se caracterizează prin încordare cronică și disconfort în legătură cu propria persoană. Discursul verbal este controlat iar persoana dă senzația că este neliniștită sau ciudată. Este autocritică și își minimalizează realizările. De aceea de cele mai multe ori performanțele personale sau profesionale nu se ridică la înălțimea resurselor și este limitată la mediocritate.

Pentru a putea avea în vedere rezultate bune în psihoterapia sau consilierea psihologică a persoanei cu tulburare de personalitate evitantă, este foarte importantă legătura de încredere creată între psiholog și persoana evitantă.

Psihoeducația are ca și obiectiv foarte important redobândirea încrederii față de sine și față de ceilalți.

Dacă recunoști una sau mai multe din trăsăturile descrise mai sus, pot să-ți prezint un plan pentru dezvoltare personală care să te ajute să îmbunătățești calitatea vieții și să poți dezvolta relații armonioase.

Ca și psiholog cu competență clinică pot să-ți ofer o evaluare profesională prin teste special create pentru a identifica posibile tulburări și apoi să elaborăm împreună un plan psihoterapeutic obiectiv, centrat pe particularitățile structurii tale.