Era sfarșit de decembrie când doamna X m-a sunat să facă o programare pentru fiul ei în vârstă de 13 ani. Obiectivele principale erau timpul petrecut la compiuter și relația încordată cu tatăl. Am avut o primă ședință cu doamna X și am înțeles imediat că este o mamă foarte implicată și atentă la nevoile copiilor ei. Educată, și-a pus amprenta artistică pe fiul ei care urma să-mi dea o lecție deosebită.

Adolescentul mi-a furat inima din prima, un puști deosebit de inteligent și împlinit emoțional, foarte bogat în resurse personale, cu o cultură debordantă în ară, film, muzică, evident, neînțeles de către o parte dintre profesorii de la școală.

Ieri am făcut un exercițiu, ”oameni, locuri, lucruri”. Obiectivul principal era construirea valorilor personale. Eu puneam întrebări, el răspundea și apoi construiam împreună.

La un moment dat l-am întrebat : dacă ai avea o baghetă magică cu care ai putea să faci orice, ce anume ai schimba la relația cu tatăl tău? El a închis pentru câteva clipe ochii, apoi a dat răspunsul care urma să mă înghețe: ”Nu îmi doresc să schimb nimic la relația cu tata…nu vreau să schimb nimic pentru că mă gândesc la consecințe.  Dacă aș schimba ceva la relația cu tata, risc să să se schimbe și el și dacă se schimbă există posibilitatea ca MAMA SĂ NU-L MAI IUBEASCĂ!  Îmi doresc să am timp să mă ocup mai mult de proiectele mele și tata să nu-mi mai ceară să lucrez atât la matematică dar știu că face asta pentru binele meu și vreau să rămână așa. Înainte de a lua decizii, mă gândesc la consecințe! ”

Mi-a trebuit un timp să-mi revin, am înșeles încă odată cât de minunați sunt copiii noștri și cât de mult avem de învățat de la ei. Suntem atât de prinși în vâltoarea vieții încât uităm să-i lăsăm să zboare și de cele mai multe ori le frângem aripile pentru că așa ne ”cere” societatea. EL are o familie minunată care-i este alături și doi părinți implicați. Dar din păcate, sunt puțini cei care văd dincolo de propriile limite.

Îți mulțumesc copile drag pentru lecție!