”A fi sănătos înseamnă a fi întreg” OSHO
Cuvintele meditație și medicină au aceeași proveniență. Ele au un numitor comun OMUL, întregul. Când vorbim despre medicină ne referim la sănătatea corpului fizic iar când vorbim despre meditație, ne referim la vindecarea spiritului. Amandouă se referă la vindecarea ființei umane, ca întreg.
În aceeași manieră, cuvântele ”healing”(întreg-nt) și ”whole”(sănătate-nt) au aceeași rădăcină. A fi vindecat înseamnă să fii întreg, să nu-ti lipsească nimic, să fii fericit. OSHO Internațional Foundation, (1973).
Meditația este o reîntregire, o împletire a celor trei planuri, minte, suflet, trup. Meditația este calea către stăpanirea ființei, folosită corect, ne poate aduce sănătatea și bogăția interioară.
Există dovezi despre meditație, cu peste 2500 de ani în urmă. Deși ea a fost adoptată atât în orient cât și în occident și a fost foarte des întâlnită, practica meditației s-a atribuit foarte mult timp religiei sau spiritualității. Începând cu anul 1960, lucrurile s-au schimbat și practica meditației transcedentale a atras adepți și din afara religiei.
În anul 1980, biologul și adeptul yoga John Kabat-Zinn a elaborat un protocol numit ”mindfulness” (fr. pleine conscience = conştientizare deplină). El propunea, pentru desăvârsirea tehnicii meditației, o serie de opt ședințe, pe parcursul a opt săptămani. Cu această abordare, a fost permisă studierea meditației în mediul științific, ocazie cu care s-a demonstrate beneficiul meditației asupra omului. Din acel moment, meditația a fost introdusă în sistemul medical, apoi s-a extins în domeniul educational și organizational.
Prin meditație, se poate reduce foarte mult stresul și mai mult de atât se poate câștiga autocontrolul prin sporirea stărilor de calm, relaxare și armonie. Se pot reduce, de asemenea stările de anxietate și depresie, disconfortul cauzat de durere și echilibrarea tensiunii arteriale. De asemenea s-a dovedit că prin meditație are loc creșterea capacității de învățare, IQ și creativitatea.
Oamenii de știință împart meditația în două categorii și anume:
- Atenție concentrată
- Monitorizare deschisă.
Meditația pe baza concentrării atenției, se referă la faptul că atunci când se află în starea meditativă, individul își concentrează atenția pe un singur obiect, pe întreaga durată a sesiunii. De exemplu, el își concentrează atenția pe respirație și astfel, mintea este golită de orice gând-toxic. Sau, își poate concentra atenția asupra propriului corp, urmărind ce se întamplă în timpul meditației la nivel fizic (durere, furnicături, neliniște) fără a judeca.
Pe măsură ce practicantul își mărește puterea de concentrare asupra unui singur obiect, controlul minții crește iar el poate fi distras din ce în ce mai greu. Prin acesta se dezvoltă atât profunzimea cât și stabilitatea atenției.
Meditația pe baza monitorizării deschise, spre deosebire de meditația pe baza concentrării atenției, în acest caz, păstrăm concentrarea deschisă, așteptând să vedem ce vine, fără a judeca sau a ne atașa. Toate percepțiile răman treze dar noi nu intervenim deloc asupra lor.
Mai există și prezența lipsită de efort, în care atenția este fixată asupra sa, ca și cum ne-am monitoriza atenția. Se mai poate numi și conștientizare fără alegere.
Atunci când medităm, procesul prin care ne concentrăm este doar un antrenament al minții, prin care se urmărește recâștigarea controlului asupra manierei prin care curg sau rulează gandurile noastre. Este foarte bine cunoscut faptul că, tocmai gandurile noastre balast sau frecvența cu care ele se succed, ne fac rău. O persoană în mintea căreia rulează o mulțime de ganduri, fără a putea controla oprirea acestora, este o persoană stresată. Dacă acest proces rulează mai mult timp, poate apărea atacul de panică, fobia și chiar depresia.
Meditația Universală, vine în întâmpinarea nevoilor noastre. Astfel, aflați în mijlocul naturii, într-un loc de suflet, fie că este un râu, munte, padure sau mare, aflați în acest loc minunat, ne lasăm purtați de ceea ce ne oferă natura. Gândul nostru va fi concentrat doar pe sunetele naturii, căldura plăcută a soarelui sau mângâierea divină a vântului.
Meditația stabilește o conexiune sigură între lumile noastre interne și externe. Aceasta trezește corpul și beneficiază de toate aspectele straturilor conștiente și subconștiente ale minții.
Din numeroasele avantaje pe care le oferă meditația, vom enumera doar câteva:
- Meditația sporește empatia
Meditația produce conexiuni neuronale la nivelul creierului, generând emoțiile pozitive, cum ar fi empatia și bunătatea. Starea profundă de flux pe care o induce meditația construiește conexiunea socială și ne face mai afectuoși și amabili cu cei din jur.
- Meditația îmbunătățește cogniția
Cercetătorii sunt de acord că o modalitate excelentă pentru profesioniști de a crește posibilitatea de succes este de a menține practicarea meditației ca parte a rutinei lor zilnice. Studiile au dezvăluit că practicile de meditație transcendente îmbunătățesc strategiile de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor, ceea ce poate aduce o schimbare dezirabilă în viața noastră profesională.
- Meditația reglează stresul în mod natural
Stresul este răspunsul organismului la agresiuni externe. Întâlnirea amenințărilor imediate crește nivelul de cortizol sau hormon de stres din organism și activează sistemul nervos autonom, care este responsabil pentru reacțiile de luptă sau fugi. Studiile cerebrale ale unor persoane obișnuite cu meditația, au relevat faptul că au un nivel mai mic de cortizol, ceea ce explică rezistența lor în fața factorilor stresori.
- Meditația aduce sănătatea și bunăstarea emoțională.
Studiile au arătat că meditația îmbunătățește imaginea de sine. Când medităm, devenim conștienți de gândurile care ne conduc emoțiile și acțiunile în acel moment și astfel putem să le controlăm. Există studii care arată că meditația regulată scade probabilitatea de a dezvolta depresie și tulburări legate de dispoziție (Jain, Walsh, Cahn, 2015), pe lângă unele forme de practici meditative care au promovat și gândirea constructivă, așa cum au declarat cercetătorii, și ar putea îmbunătăți sănătatea emoțională generală a unui individ.
- Meditația îmbunătățește atenția.
Conștientizarea vine în mod natural atunci când medităm și ajungem la starea de „curgere” în care mintea noastră este în deplină armonie cu ea însăși. Un studiu asupra efectelor unui curs de meditație de opt săptămâni arată că persoanelor care au practicat meditața le-a crescut intensitatea atenției și a concentrării. Chiar și cei care au meditat pentru perioade scurte au avut rezultate mai bune decât indivizii care nu au meditat deloc (Jha, Krompinger, Baine, 2007).
Meditația este, fără îndoială, una dintre cele mai bune metode de a ne calma furtunile minții și de a dizolva zidurile de neștiință. Ne oferă acces permanent la fericire, pace mentală și energie, la viață și ne deschide puterea reală a minții noastre.
Meditația este o tehnică complementară psihologiei și se integrează perfect în actul terapeutic. Am avut șansa să întalnesc câțiva din marii Maeștri internaționali ai terapiilor complementare de la care am deprins atât tehnici de meditație dar și de control al respirației și toate acestea m-au ajutat să cunosc mai bine omul, ca întreg.
Psiholog clinician- Nicoleta Pițu