Experiența pe care am acumulat-o pe parcursul celor zece ani de practică în cabinet, m-a determinat să înțeleg că înainte de a începe procesul terapeutic, este foarte importantă evaluarea clinică. Știu că poate părea o pierdere de timp dar este foarte important să stabilim de la început un psihodiagnostic pe baza căruia să putem face un plan terapeutic.

Astfel, primele trei ședințe le vom dedica evaluării. Va fi un interviu însoțit de teste special create pentru a descoperi ce tipologie de personalitate ai, dacă există tulburări psihopatologice și mai ales care sunt obiectivele pentru care dorești să lucrăm.

Am avut pacienți care au încercat să colaboreze cu mai mulți psihologi dar au ajuns la concluzia că nici unul nu a fost potrivit. Așteptau să-și rezolve toate problemele într-o ședință de 50 de minute sau să primească răspunsuri la foarte multe întrebări. Cred că este o piredere de timp și bani pentru tine și frustrant pentru mine să ne stabilim expectanțe iraționale.

Psihoeducația nu se poate aplica în prima ședință pentru că psihologul trebuie să te cunoască bine ca să poată descoperi împreună cu tine raspunsurile pe care le cauți. Dacă te aștepți ca într-o ședință să rezolvați problemele pe care le-ai strâns într-o viață, gândește-te că nu aveți timp nici să povestești tot ce ai adunat, nici cum să tragi o concluzie.

Dacă ai decis să lucrăm împreună, structura programului terapeutic va fi așa:

  • În primele trei ședințe vom face evaluarea amănunțită a personalității tale. Dacă dorești să încheiem colaborarea după acest proces, îți pot elibera, la cerere, un raport psihologic care va cuprinde ceea ce am evaluat.
  • Dacă dorești să mergem mai departe, împreună, vom face o strategie de lucru care va cuprinde în primul rând ierarhizarea obiectivelor tale dar și un plan de management al eșalonării ședințelor, în funcție de posibilitățile tale financiare și nu numai.
  • Din ședința a patra vom începe consilierea care va cuprinde interviuri, tehnici, psiho-educație, dezvoltare personală și profesională.

Pentru a avea rezultate va trebui să iei în calcul o serie de cel puțin 13 ședințe, 3 de evaluare si 10 de consiliere psihologică pentru fiecare obiectiv. Bineînțeles că este posibil să se gasească soluții mai devreme dar și mai tarziu.

Nu există o formulă magică, o schemă general valabilă, o soluție potrivită pentru toată lumea, fiecare persoană este diferită și ca atare programul terapeutic va fi personalizat.

Dacă ai decis să lucrăm împreună, te felicit, este un act de curaj să ieși din zona de confort, să ai puterea să descoperi cele mai întunecate părți ale tale și să le accepți! Eu îți voi fi alături!

Cu drag!  

Psiholog-Nicoleta Pițu.