Cea mai mare recompensă pe care o am în terapie este bucuria pacienților. Acea bucurie care vine din suflet când viața lor capătă un nou sens. Nu, nu banii, deși am nevoie de bani ca să supraviețuiesc, nu, nu mă simt zeu atunci când înțeleg că s-a produs o schimbare cu ajutorul meu.

Mă bucur din toată inima că munca mea dă roade, că miile de ore de studiu, două dioptrii în plus și multe, foarte multe weekenduri compromise, capătă valoare. Cu fiecare zi care trece învăț alături de pacienții mei despre mintea și comportamentul uman. Învăț despre iubire, speranță, valori, relații, loialitate și multe altele.

Cu un timp în urmă a intrat în cabinetul meu o tânără adultă, umilă, plânsă, neîngrijită și fără de speranță. După o serie de relații toxice se resemnase, nu mai avea job, nu se putea aduna să întrețină unul. Consuma abuziv tot felul de substanțe. Se autodistrugea pentru că se simțea pierdută.

În primele ședințe am avut senzația că mă adresez unui perete, nu răspundea niciunui stimul. A venit săptămânal. Am lucrat cu ea cu mult drag, pleca plângând de fiecare dată și îmi mărturisea că-și promitea că nu mai vine, dar de fiecare dată revenea. Mi-a fost teamă că o pierd de multe ori, nu din terapie ci din procesul de vindecare.

Îmi plac foarte mult cazurile complicate și am parte din belșug de ele. Ne-am certat, am dat-o afară, mi-a promis că nu mai vine dar după un timp, s-a liniștit. A înțeles cât este de complicată vindecarea și de cât de mult curaj ai nevoie să-ți poți asuma schimbarea.

Dat fiind protocolul de confidențialitate, nu voi putea da mai multe detalii despre ea și nici despre diagnostic dar ce pot să spun este că acum are un job de care este foarte mulțumită și este însărcinată în trei luni cu iubitul ei cu care are o relație foarte sănătoasă. Vine mai departe la terapie pentru că știe că asta îi face bine.

Într-una dintre ședințe am întrebat-o ce crede că i-a lipsit cel mai mult în copilărie, răspunsul ei a fost – ”IUBIREA PĂRINȚILOR”. Părinții ei au făcut tot ce au putut și știut să-i asigure un trai decent și siguranță dar asta i-a costat timpul petrecut împreună cu fiica lor. Am făcut și ședințe de familie și pacienta mea a înțeles și și-a putut ierta familia.

Astăzi mi-a trimis un mesaj care suna cam așa- Sunt extrem de fericită! Vă mulțumesc din toată inima, sunteți minunată, fără dumneavoastră nu aș fi reușit toate acestea!

Îți mulțumesc draga mea pentru toate lecțiile din timpul relației noastre terapeutice! Te felicit pentru curaj, răbdare și perseverență!